Gambes de Palamós a la planxa

Possiblement el meu plat preferit i pel que pagaria el que no està escrit, això si, que no us enredin amb gambes que no siguin les de les cofradies de pescadors de Palamós, Blanes o Arenys de Mar (amb perdò per si algú és de Huelva o d’altres indrets de la costa peninsular, però no tenen punt de comparació). Aquestes es pesquen a 400 metres de profunditat i mengen tots aquells sediments que venen dels corrents del Golf de Lleó i es dipositen al fons del mar un cop passat el Cap de Pals, en uns profuns canons que hi ha davant de Tamariu i Calella de Palafrugell, més al sud i ha d’altres canons i passa quelcom semblant al que us faig referència, però potser ja no són gustoses.

He tingut l’oportunitat d’anar en un vaixell de pesca sortint a trenc d’alba des del Port de Palamós, un cop al mig del mar vàrem tirar les xarxes quan erem a sobre el canó, les vam recollir més tard i vam ajudar a fer la tria per tamany i vaig aprendre a diferenciar un mascle d’una femella, les tastàrem crues i recient sortides de l’aigua i mentre tornavem a tirar un cop més la xarxa a força profunditat, els mariners de l’embarcació ens van preparar una “fideuà” amb aquest tresor de la Costa Brava. Un cop haviem fet varies passades, tornàrem al port d’origen i vam portar la preciada pesca a la llotja de peix. Un dia molt complet com els que fan cada dia els pescadors de Palamós (vaig quedar esgotat, però molt content de l’experiencia i que recomano de fer-ho ni que sigui un cop a la vida). Apart de l’experiencia com a pescador, agraïr l’amabilitat i el fantàstic tracte que ens van donar els mariners de “La Estrella del Sur III”, molt bona gent !!!

Al llarg de la meva vida les he cuinat de diferents maneres i mirant algunes receptes que apuntaven maneres, amb julivert, conyac i d’altres propostes, però si us he de dir la veritat, com més m’agraden a mi són volta i volta a la planxa (gaire bé crues) i un cop dins un vol amb tapa per conservar millor l’escalfor, salpebrar generosament (jo sempre utilitzo sal Maldom per aquest tipus de menjars), tirar el suc que ha quedat a la planxa i cap a taula, amb un bon vi blanc, sec i ben fred, el meu consell és un Dotze DO Terra Alta i a gaudir com si no hi hagués un demà. Ja de pensar-hi, em ve la salivera, jajaja

Així de fàcil i així d’espectacular !!!

En aquest post us deixo les imatges del dia que vàrem sortir a la mar a pescar gambes de Palamós, espero que us agradi el reportatge i la recepta (no us compliqueu la vida) i també les fotos d’un altre dia que les vaig cuinar a casa