Arròs de galeres

En Carlos Besolí de Tortosa (un amic i conegut de la feina), sempre em parla dels productes de la seva terra i en aquesta ocasió m’ha regalat tot un sortit de menges de la comarca del Montsià; angules, galeres, ostres, cargols de mar, anguiles fumades, musclos, un llobarro i unes cloïsses de la zona, tot de primera qualitat.

Quan vaig rebre la mercaderia, no sabia per on començar, ni que tenia que cuinar primer. Llavors i després d’una estona, vaig decidir preparar un arròs de galeres, acompanyat per unes galeres a la planxa, les cloïsses d’acompanyament i unes ostres fresques com entrants (això promet, tot i que potser ho pagarem car si no es posa bé tot a l’estómac).

Per preparar aquest arròs, començarem fregint uns quants alls, els retirarem i marcarem les galeres en el mateix oli per després reservar-les. El segon pas és coure la sèpia en el mateix recipient uns 12 minuts, que també la guardarem apart.

Després sofregirem la ceba uns 10 minuts, afegirem el tomàquet natural tallat a daus, un polsim de sal i sucre per trencar l’acidesa dels tomàquets i ho anirem remenant durant uns 15 minuts més.

Ara és el moment en el que afegirem l’arròs al sofregit del tomàquet i la ceba, el deixarem socarrar uns 3 minuts tot remenant la paella i afegirem el caldo, un litre i mig per 7 tasses d’arròs. Incorporarem la sèpia i les galeres a la paella, deixarem bullir tot plegat uns 20 minuts i abans de retirar-ho del foc, tastarem el punt de l’arròs perquè estigui ben cuit, mirarem el punt de sal i el modificarem si cal (sempre és millor afegir sal a última hora, si ens hem passat abans, ja no hi ha manera d’arreglar-ho).

Abans de posar l’arròs al plat, sempre va bé deixar-lo reposar uns 5 minuts dins la mateixa paella, per acabar de fer la cocció correctament.

Quan parlem de maridar un arròs, us puc assegurar que un Dotze DO Alella i va de meravella, un vi sec que neteja la boca en cada glop i sembla que tornessis a començar a menjar per primer cop, si l’arròs és caldós i empallegós, encara hi va millor.

Us asseguro que les imatges no fan justícia a l’àpat que ens hem menjat avui, estava tot molt bo i quan el producte és de qualitat, rarament pot sortir malament.

Salut.