Llibret de llom ibèric farcit d’ametlles i recobert d’una lleugera crema de ceba.

Aquesta recepta és de la sogra i avui ens hem posat tots dos a cuinar, seguint els seus consells i directrius, tot i que la preparació d’aquest plat tampoc té gaire dificultat (10 talls i quantitats indicades per a cinc comensals)

Com en més d’una ocasió us he comentat, el 50% de l’èxit de l’àpat, està en utilitzar bona qualitat en el producte i en aquest cas hem agafat llom ibèric, que anteriorment haurem demanat a la carnissera que ens ho talli per fer llibrets.

Obrirem els lloms i els salarem per tot arreu. En un molinet de cafè o un altre estri semblant, picarem 100 gr. d’ametlles i les repartirem a la part interior del llibret, el tancarem i l’arrebossarem amb farina per després fregir-los en una paella (2 minuts per cada cantó a foc mig).

Ara ratllarem una ceba dolça de Figueres i també la sofregirem en una altra paella, un cop veiem el color daurat típic de la ceba quan s’ha cuit durant una estona a foc lent, hi afegirem 500 ml. de llet, sal, pebre negre i ho remenarem fins que veiem que la salsa agafa més consistència, per acabar-la tirant a sobre els llibrets de llom que anteriorment haurem reservat en una altra cassola, llavors ho deixarem coure tot plegat durant uns 10 minuts a foc lent, rectificant si cal el punt de sal i ja ho tindrem a punt de servir.

Una de les avantatges d’aquesta recepta, és que podem cuinar aquest plat molta estona abans i escalfar-ho just quan ens estem menjant els entrants o el primer plat amb la família o els amics, sense haver d’estar pendent de la cuina o de que se’ns cremi quelcom mentre estem a taula.

Per maridar aquest plat, ho farem amb un vi negre d’intensitat mitjana com un Dotze DO Pla de Bages o un Dotze DO Costers del Segre, segur que ens hi anirà d’allò més bé.

Salut i bon vi a taula