Risotto de bolets

Ja ha arribat la tardor i també l’època de collir bolets, és per això que avui cuinarem un plat de temporada i que espero us agradi a tots.

Per començar triarem i tallarem els bolets que hem trobat al bosc o si ho volem fer més fàcil, anirem al supermercat i agafarem els que trobem a la prestatgeria, jo soc partidari d’agafar uns 200 gr. de xampinyons frescos, ceps, pinetells o rossinyols.

En primer lloc, posarem a escalfar oli d’oliva en una olla i sofregirem una ceba de Figueres tallada en trossos petits, afegirem un polsim de sal i remenarem durant cinc minuts amb una cullera de fusta a foc mig, llavors hi posarem els bolets i ho deixarem coure cinc minuts més.

Un cop passat aquest temps, tirarem l’arròs (uns 400 gr.) i no deixarem de remoure durant un minut, moment en que afegirem mitja copa de vi blanc, que ens donarà l’acidesa que necessita aquest plat i deixarem que l’arròs el vagi xuclant, punt en el que posarem el brou de gallina o aigua i pastilles d’Avecrem (solució aquesta última una mica “cutre”). Poc a poc i deixant que surti el midó dels grans i sense parar de remenar, anirem afegint varies vegades més, cullerots de brou i deixarem que l’arròs el vagi absorbint durant uns 15 o 20 minuts, temps en el que ja hauria d’estar al “dente” i moment en el que pararem el foc.

Un cop fora de la cuina (important), afegirem mantega i formatge parmesà ratllat al gust del consumidor i sense deixar de remenar, mirarem que tots els ingredients quedin ben integrats al plat i que l’arròs ens quedi força cremós.

El secret d’aquest plat, és no deixar de remenar durant tot el seu procés i afegir el brou amb el cullerot poc a poc i anar-ne tirant més quan l’arròs ens ho demani.

Per maridar aquest plat, podem fer-ho amb un vi blanc amb cos i aromes com el Dotze DO Terra Alta o un vi negre suau, com el Dotze DO Conca de Barberà (que per qui l’hi agradi el vi negre fresc, aquest últim ens permet posar-lo a la nevera uns minuts abans de servir el plat a taula).

Salut i bona cuina.