Rovellons o ceps en diferents versions

Quan arriba la tardor, sempre ve de gust acompanyar-la d’un bon plat de bolets i en aquesta ocasió us passo dues receptes per preparar un bon plat de rovellons, que els farem al forn o en una paella si us va millor i dues versions més amb ceps, una de cuita i l’altra de crua (carpaccio).

Per preparar els rovellons al forn, netejarem bé els bolets de terra i herbes amb un paper de cuina humit (hi ha que ho fa sota l’aigua de la pica, però llavors agafa massa aigua i perdrem l’essència i el gust del bolet) sigui quin sigui. Un cop nets, tallarem una mica el tronc i els posarem a la safata cap per vall. En un altre vol hi posarem oli, all picat i julivert, ho remenarem tot plegat i regarem els rovellons perquè penetri bé dins les làmines del mateix bolet i cap al forn que prèviament haurem escalfat a 200º, els deixarem coure durant 10 minuts i cap al plat.

Si fem els rovellons a la paella, un cop nets (seguint els mateixos passos que a l’anterior recepta), posarem una mica d’oli a la paella, seguidament hi ficarem els bolets que ja veureu com treuen la seva pròpia aigua, afegirem més oli si ens ho demana el mateix bolet i els anirem girant volta i volta, en els últims dos minuts de cocció (passats uns 5 minuts), hi afegirem la sal, l’all picat, pebre negre i el julivert. Per acompanyar qualsevol de les dues propostes de rovellons, a mi m’agrada fer-ho amb una botifarra esparracada fregida amb el mateix oli en el que hem fet els bolets (si és de La Garriga molt millor).

Si el que heu collit al bosc són ceps, us proposo tallar-los en làmines mig gruixudes i marcar-los a la paella fins que agafin aquell color daurat i afegir la sal, pebre negre, all picat i julivert dos minuts abans de treure’ls del foc. Per acompanyar-los i aprofitant la temperatura del mateix cep, hi podem posar un rovell d’ou al centre i un cop servit a taula, els tallarem i remenarem com si fossin uns ous estrellats.

Una altra versió per preparar els ceps, és tallar-los en fines capes com si fos un “carpaccio”, deixar-los macerar en oli, sal i pebre durant unes hores, els guardarem durant una estona a la nevera i llavors els col·locarem directament al plat (crus). Els hi podeu posar uns encenalls de parmesà, sense passar-nos per no matar els gust del bolet que és l’element principal d’aquesta recepta i posar-hi una mica de julivert per donar-hi color al plat. Un altre acompanyament pot ser un fetge d’ànec fregit a baixa temperatura en fines capes sobre el mateix “carpaccio” de cep.

No ser dir-vos quina de les diferents propostes és més bona, però he de reconèixer que per mi els bolets (de tota mena), són un dels millors plats de la tardor.

Per a maridar aquests plats, que millor que un vi negre de cert cos i equilibri ens hi anirà de perles, en aquest cas us recomano un Dotze DO Montsant.

Que vagi de gust i que pugueu cuinar totes les opcions que us he presentat.