Tataki de tonyina

Ara que arriben les festes nadalenques i ens venen àpats contundents i molt pesats, he pensat en preparar un entrant lleuger, saborós i que queda molt bé al centre de la taula.

Per aquest plat cal demanar la part del llom d’una tonyina vermella, i si ho demaneu a balfego.com us ho enviaran en talls rectangulars, ideal per no haver de manipular el llom i a més, és un producte de la terra i de proximitat – L’Ametlla de Mar (Tarragona).

Traurem la tonyina del congelador la nit anterior i la posarem a marinar un parell d’hores abans de cuinar-la, Per marinar la tonyina, prepararem una barreja d’oli d’oliva verge, oli de sèsam i soja (en parts iguals). Li anirem donant la volta al tall cada mitja hora, perquè agafi el gust dels olis per tot arreu i ja el tenim a punt per marcar-lo a la planxa.

Agafarem sèsam torrat (si no està torrat, el passarem per la paella sense parar de remenar uns cinc minuts o fins que sentim l’olor característic semblant al que fan les crispetes acabades de fer). Arrebossarem els talls rectangulars del llom de tonyina i els posarem a la planxa a raó d’uns 10 a 15 segons per cada banda (segons com el vulgueu de cru per dins).

Un cop fora de la planxa o paella, el deixarem refredar una miqueta i amb un ganivet ben esmolat, farem els talls entre uns 6 a 8 mm de gruix, a punt per emplatar-los i servir-los a taula.

Per aquesta ocasió i per acompanyar la tonyina, he cuit a mig foc i durant uns 15 minuts, uns porros, ceba i alls tendres (m’ha semblat interessant barrejar sabors dolços i salats). Un cop al plat, hi he tirat unes gotes de soja per sobre, que apart del gust hi aporta lluminositat a la presentació.

Per maridar sabors UMAMI, millor fer-ho amb vins amb força acidesa o millor un Cava, que aquest mai falla i acompanya molt bé a taula per aquestes festes, així doncs, la recomanació d’avui és el Brut Nature del Dotze DO Cava.

Bon Nadal i bona cuina per aquestes dates.