Calçots “senyoret”

Durant l’època de l’hivern és temps de calçots, de trobades a la vora un bon foc i de compartir aquest cebes tant nostres en un esdeveniment i una excusa per quedar amb els amics o la família.

En temps de pandèmia, això ha canviat i ja no podem organitzar aquest tipus de festes multitudinàries, però no per això hem de deixar de gaudir d’aquest àpat i en aquest cas he volgut fer-ho en petit comitè i menys complicat, a l’hora de preparar el foc, embrutar-nos els dits i posar-nos pitet per no deixar la roba plena de“llamperons” o medalles.

Per aquesta ocasió, he demanat uns calçots força gruixuts i els he netejat abans de cuinar-los, els he bullit durant 15 minuts i els he reservat per arrebossar-los amb farina i ou abans de asseure’ns a taula.

El secret d’aquest plat és la salsa i això és el que marca la diferència, si en podeu fer més de la que necessiteu, llavors la podreu aprofitar per acompanyar d’altres plats i realment val la pena.

Per elaborar aquesta salsa, agafeu ½ quilo de tomàquets, dos cabeces d’alls i ho escalivem tot a la brasa (o 40 minuts al forn), la carn de 8 nyores, dues culleradetes de cafè de pebre negre, dues més de pebre vermell dolç, força julivert, ½ litre d’eoli d’oliva, 100 gr. d’ametlles pelades, mig got de vi negre i sal a discreció. Ho posem tot al “turmix”, batedora o liquadora (l’oli l’anem posant poc a poc) i és quan ja ho tenim tot barrejat, que ho hem de tastar i corregir segons les preferències de cadascú. Si ho deixeu reposar durant unes hores molt millor, agafa una textura més compacte i tots els sabors marinen de manera més uniforme.

Quan traiem els calçots de la paella, els escorrerem a sobre un paper de cuina perquè no quedin tan oliosos i els embolicarem amb un altre paper perquè no perdin l’escalfor. A diferència d’altres calçotades més populars i en temps de pandèmia, posarem 4 o 5 calçots per plat i al costat la seva corresponent salsa.

Per maridar aquesta recepta, us recomano un vi blanc Dotze DO Penedès a temperatura ambient (per aquesta època de l’any, sobre uns 15 º), això permet ressaltar els seus sabors i no sobrepassa per sobre dels calçots i la seva salsa.