Pop a la gallega (a feira)

Com ja he comentat en d’altres receptes, és molt important cercar bé els productes perquè siguin de primera qualitat i en el meu cas, la peixateria de l’Amparo a La Garriga, és la meva botiga de peix de confiança, i el José un professional com la copa d’un pi.

L’hi he encarregat un pop fresc de més de 2 kg. ja net i a punt per a cuinar, la cosa no té gaire més secrets, en una olla gran hem posat l’aigua a bullir amb les patates dins, un cop arranqui el bull, hem escaldat el pop en tres immersions seguides i l’hem deixat dins l’olla, esperem que torni a bullir l’aigua i comptem 30 minuts, transcorregut aquest temps apagarem el foc.

Ho deixarem tot a temperar i en repòs durant un dia o una nit dins l’olla (pop, patates i aigua). L’endemà ho traurem de l’aigua, pelarem les patates i les tallarem en rodanxes a la mida i al gust de cadascú (jo les he fet d’uns 5 a 7 mm. de gruix). Les posarem de fons a la safata i les salarem (amb sal marina normal), tallarem el pop i el posarem a sobre, l’espolsarem amb pebre vermell picant (sense passar-se) i ho gratinarem al forn entre 5 i 10 minuts (dependrà del forn de cadascú), el toc final bé acompanyat d’un bon raig doli d’oliva i sal Maldon.

Quin goig que fa la safata al centre de la taula, i la família contenta de que jo m’hagi aficionat a la cuina i la compartim plegats.

Si fóssim a Galicia ho maridaríem amb un “Albariño” o un “Ribeiro”, però en aquest cas ho farem amb un Dotze DO Terra Alta, que té aquest punt subtil de fruita i li queda d’allò més bé.

Bon profit.