Com preparar la massa per fer tagliatelle

Tot ha vingut perquè un conegut nascut a Itàlia i veí de Samalús m’ha deixat una màquina per fer la massa de la pasta i no l’hi he sabut dir que no, de fet em moria de ganes de fer-la però no tenia gens clar si me’n sortiria.

De fet és com tot, si no ho proves mai sabràs si és complicat o si et sortirà bé, així que mans a la feina i més es va perdre a la guerra de Cuba.

La recepta no pot ser més fàcil, però sempre queda el dubte de si lligarà bé la massa. La proporció és de 100 gr. de farina de força i un ou per persona (res més), així que avui hem posat 600 gr. i 6 ous pels que érem a dinar.

He fet un forat central a la muntanya de farina (com si fos el crater d’un volcà) i he posat els ous al centre, tot trencant els rovells amb una forquilla, per després anar tirant la farina per sobre i barrejant tot plegat amb l’ajuda de les mans i els palmells per anar donant la forma i homogeneïtat a la massa (uns 10 minuts), sabrem que ja està al punt, quan pressionem amb un dit i veiem que la massa torna al seu estat i forma original.

Embolicarem la massa amb un film transparent de cuina durant una hora a la nevera perquè reposi i acabi de fermentar. Un cop transcorregut aquest temps, posarem la massa a sobre el marbre o en una fusta i en farem 4 parts, tornant a guardar un parell de trossos al frigorífic mentre anem treballant les dues primeres. L’estirarem amb un corró per pastar i és ara quan entra en acció l’estri que m’ha deixat el meu company, que permet regular el gruix de la pasta amb un comandament que té a la part lateral de la màquina, anirem passant la massa diverses vegades fins que la tinguem prou fina (el número 7, deixa el gruix en uns 1,5 mm. i és així com la vull deixar jo.

Repetirem la mateixa operació amb les altres tres parts restants en que hem tallat la massa i la deixarem estesa a sobre del marbre, tallarem les puntes i farem rectangles d’uns 20 cm. de llargada i l’amplada que ja ens ha donat la pròpia màquina. El mateix estri amb el que hem aprimat la pasta, porta un accessori per tallar en forma de tagliatelle o d’espaguetis (en aquest cas he preferit fer la primera pasta), i col·locant la massa a l’entrada d’aquesta obertura, he girat en compte la maneta i com per art de màgia, per l’altre costat sortien els tagliatellis ben rectes i ondulants.

Mentre preparem els condiments de la pasta, deixarem els tagliatellis penjats a sobre d’una cadira o un penjador perquè no s’enganxin amb la resta de tires.

Ara prepararem la salsa i per aquesta ocasió he agafat tomàquets, els he pelat i els he posat a coure en una paella durant 10 minuts i a últim moment l’hi he tirat unes tàperes perquè s’estovin. En un altre bol, he barrejat olives negres i anxoves, fent una picada de tot plegat. Per últim, he fregit 6 grans d’all laminats i quan ja estaven rossos, he retirat els alls i he guardat l’oli que ja havia agafat el sabor que jo volia.

Ara posem a escalfar l’aigua per la pasta (1 litre per cada 100 gr. de pasta) i quan arrenca el bull, tirarem 3 culleradetes de sal i la pasta durant 3 minuts (tasteu-la abans de retirar-la) i res de tirar-la a la rajola de la paret per veure si s’enganxa, això amb la pasta fresca no funciona.

L’altre norma dels entesos, és que la salsa espera a la pasta i no al contrari, així que un cop hagin passat els 3 minuts de cocció, traurem els tagliatellis de l’olla i ja els posarem dins un bol gran on tenim la salsa de tomàquet i ho remenarem bé. Llavors ho emplatarem i per decorar-ho, posarem la picada d’olives i anxoves al capdamunt del plat, tirarem l’alfàbrega crua pels voltants i l’oli amb el que hem fregit els alls. Un cop a taula ho tornem a barrejar i ho deixarem al gust del consumidor, per si vol afegir-hi més oli, pebre negra, orenga o formatge parmesà.

Un èxit total entre els convidats, i jo amb una cara de satisfacció que ni us podeu imaginar.

Per acompanyar aquest plat de pasta, avui l’hem maridat amb un Dotze DO Penedès, lleuger i subtil, que l’hi ha anat de perles. Si sou més de vins negres, un Dotze DO Conca de Barberà també us funcionarà molt bé.

Ora, mettiamoci a tavola e buon apetito !